Pozdně gotický kostel s barokně přestavěnou lodí a novogotickou věží nahradil ve Frymburku původní svatyni, připomínanou poprvé roku 1277. Po napuštění lipenské přehradní nádrže se ocitl téměř na jejím břehu.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 05/2010
Frymburk stojí přímo na levém břehu lipenské přehradní nádrže, na silnici II/163. Vychází odtud i silnice II/162 na Český Krumlov. Autobusové spojení, v pracovních dnech relativně četné, se ve dnech volných téměř vytrácí. Frymburk je ideálním východiskem pro pěší i cyklistické túry po obou březích jezera vzhledem k tomu, že zde v bezledových měsících funguje přívoz do Frýdavy na pravém břehu (i pro automobily). Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají pravidelně o nedělích od 9.30.

Kostel svatého Bartoloměje ve Frymburku

Nejstarší frymburský kostel se jako farní pod patronátem kláštera Ostrov u Davle připomíná poprvé roku 1277. Předcházela mu zřejmě ještě starší kaple. Současná stavba patří k posledním pozdně gotickým realizacím na rožmberských panstvích: nápis na jednom z opěrných pilířů presbytáře ji datuje do roku 1530. V presbytáři se dochovala síťová klenba švábského typu. Původně plochostropá loď byla přestavěna a zaklenuta roku 1652 stavitelem C. Nevem, z té doby pochází i většina zařízení. Dominantní věž u severního boku presbytáře vznikla roku 1870 a to buď zvýšením starší, nebo zcela novou výstavbou. Kostel má dnes negoticky nízkou střechu, což zvýrazňuje účinek vysokého jehlance na věži. Severně od kostela stojí fara, jejíž fasáda je dnes klasicistní. Napuštěním Lipenské přehrady se zcela změnila pohledová situace kostela: někdejší návrší nad Vltavou se změnilo v ostroh, vysunutý do jezera.

půdorys kostela
Obrázek Obrázek Obrázek