Tvrz postavna koncem 14. století, na místě skromnějšího sídla, kutnohorskou rodinou Ruthardovců, později uváděných z Malešova. V 18 stol. přestavěna na sýpku. Na přelomu 18. a 19. stol přistavěny zámecké objekty.
Tvrz Malešov
Graficke pismenko Areál hospodářského dvora se zachovalou gotickou věžovitou tvrzí a empírovým zámečkem na skalním ostrohu nad rybníkem v západní části vsi.
Dnes je tvrz opuštěná, ve špatném stavu.
2 km jižně po modré značce se dostaneme k rybníku Prosík – dějiště bitvy u Malešova 7. 6. 1424, nalezneme zde kamenný reliéf s deskou.
28.5. 2002

historie

Roku 1303 zde uváděno sídlo, na němž na konci 14. století bohatá kutnohorská rodina Ruthardovců, později z Malešova, postavila věžovitou tvrz. Za husitských válek v majetku pánů z Křešic a poté z Římovic. V průběhu 15. a 16. Století se na tvrzi vystřídali páni z Hustiřan, z Újezda a Salavové z Lípy. V 18. století byla tvrz přestavěna na sýpku a dostala dnešní podobu. Na přelomu 18. a 19. století postaveny zámecké objekty na severním konci