Novogotický kostel z režných cihel s výraznou kopulí dal postavit v l. 1895–1898 kníže Jan II. z Lichtenštejna jako náhradu za starý kostel z r. 1339. Kostel včetně zařízení interiéru navrhl dvorní architekt Lichtenštejnů Karel Weinbrenner. Stavbu provedla vídeňská firma Josefa Schmalzhofera.
kostel Navštívení Panny Marie

Prohlídky kostela

Prohlídka bez průvodce je možná vždy půl hodiny před začátkem bohoslužby. Rozpis bohoslužeb: neděle - 9:45 hod pondělí, středa, čtvrtek, pátek, sobota - 18:30 hod Sezóna 2013: Prohlídka kostela s průvodcem i návštěva vyhlídky s průvodcem je ZDARMA. Projekt financuje město Břeclav. červen, září - soboty a neděle, 10:00-18:00 (s přestávkou na oběd) červenec a srpen - každý den, 10:00-18:00 (s přestávkou na oběd)
turistické

Kostel se nachází v centru Poštorné 1 km od centra Břeclavi a 2 km od železničního nádraží v Břeclavi. U kostela je parkoviště. Autobusová zastávka je 200 m od kostela.

popis

Jednotná centrální stavba z režného zdiva v novogotickém stavebním stylu. K lodi ve tvaru osmiúhelníku přiléhá pětiboké kněžiště se sakristií a na protější straně je vstupní portál se štítem, který má po každé straně polygonální (mnohoúhelníkovou) zvonici. Nad vchodem do kostela je socha žehnajícího Ježíše Krista v nadživotní velikosti od Josefa Beyera, který je také autorem malířské výzdoby interiéru. Loď je zaklenuta vysokou kopulí (50,7 m) s osmibokým tamburem, s žebrovým hvězdicovým obrazcem, zakončenou polygon. lucernou ve tvaru koruny. Kněžiště je netradičně orientováno na jihozápad, z důvodu orientace hlavního průčelí kostela k vyústění břeclavské cesty. Kněžiště je zaklenuto lunetovou žebrovou klenbou na příporách s kamennými bobulovými hlavicemi. Oltáře v kostele a křížovou cestu vytvořil tyrolský umělec Ferdinand Stufflesser. Další sochy pochází od neznámých vídeňských sochařů. R. 1940 bylo zařízení kostela doplněno…  číst dále

http://cs.wikipedia.org, Samek Bohumil: Umělecké památky Moravy a Slezska I., 2.8. 2012

Novogotický kostel Navštívení Panny Marie

Historie nového kostela se započala koncem 19. století, kdy Poštorané začali u panujícího knížete Jana II. z Lichtenštejna usilovat o výstavbu nového kostela, který by nahradil již nedostačující kostel (podle farní kroniky postavený r. 1339; připomínaný r. 1570). Starý kostel, který stál téměř na místě nové stavby, byl neudržovaný a chátral. Kníže Jan II. z Lichtenštejna prosby vyslyšel a nechal postavit nový kostel s investicí 250 000 zlatých. Základní kámen byl položen r. 1895, slavnostní vysvěcení proběhlo dne 3. 7. 1898. Novogotický kostel, včetně veškerého zařízení interiéru, sakristie a kříže před kostelem z r. 1902 navrhl dvorní architekt Lichtenštejnů Karel Weinbrenner. Při navrhování kostela se architekt nechal inspirovat vídeňským kostelem Maria vom Siege (arch. Friedrich Schmidt). Kostel je pozoruhodný mj. použitým stavebním materiálem, který tvoří cihly z místního keramického závodu (knížecí cihelny). Na stavbu bylo použito…  číst dále

O loupeži plánů hlavního oltáře

Hlavní oltář je podle pověsti provizorní. Legenda vypráví, že jistý Maďar měl utéci s jeho plány neznámo kam.

Další texty pověsti

půdorys kostela