Hrady.cz
Kamenný most z poloviny 19. století přechází třemi oblouky Vavřinecký potok (Výrovku). Je pozoruhodný svými dlouhými nájezdovými rampami, z nichž levobřežní obsahuje další oblouk nad místní komunikací. Účelová stavba z režného lomového kamene bez slohových znaků, upravená v I. třetině 20. století.
Most od západu

Kamenný most přes Výrovku v Kouřimi

Graficke pismenko V rámci budování silniční sítě došlo i k výstavbě kamenného mostu přes Výrovku (Vavřinecký potok) v Kouřimi, který přes tok převádí silnici do Kutné Hory. Jedná se o trojobloukový most z lomového kamene, postavený jako čistě účelové dílo bez slohových detailů zřejmě v polovině 19. století, které nahradilo původní brod, doložený ještě roku 1841 na císařském otisku stabilního katastru. Jeho pozoruhodností jsou dlouhé nájezdové rampy, jejichž vznik byl dán konfigurací okolního terénu a zástavby. Na levém břehu rampou prochází místní komunikace, pro niž byl zřízen další oblouk. Vznik mostu znamenal i poměrně zásadní komunikační úpravy zejména na levém ...