Novorománská správní budova někdejšího cukrovaru v kutnohorské čtvrti Karlov (původně Kohlmarkt), vzniklého po polovině 19. století v sousedství špitálního kostela sv. Kříže, zbořeného 1892. Upravena 1901–02. Cukrovar fungoval zřejmě do 30. let 20. století, jeho technologické budovy poté zanikly.
Bývalá správní budova cukrovaru od západu

Bývalý cukrovar v Kutné Hoře - Karlově

Graficke pismenko Na bývalém předměstí Kohlmarkt před Čáslavskou branou byl u mostu přes dnešní Vrchlici (původně Pách) roku 1324 založen špitál s kostelem sv. Kříže z nadání Štěpána Pirknera. Fungoval do roku 1839, následně byl severovýchodně od něj postaven jeden z prvních průmyslových cukrovarů v Čechách. Jeho rozlehlá správní a obytná budova vytvořila severní frontu Čáslavské ulice na pravém břehu Vrchlice. Byla postavena v romantické kombinaci novorománského, novogotického a maurského slohu. Technologické budovy včetně vysokého komína byly postaveny mezi ní a říčkou. Roku 1883 byl podnik napojen na železniční vlečku z tehdejší stanice Sedlec (dnes ...
Ivan Grisa, dle H. Hlušičková a kol.: Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, II. díl, Libri 2002, 28.3. 2011

technická památka
     Kutná Hora  (KH)