Letecký trasový maják sloužil ve 30. letech 20. století k navádění letadel při nočních letech z Prahy do Brna a Bratislavy. Zachována je obvodová část strojovny a 16 m vysoká ocelová věž s plošinou na světla.
© Milan Caha 06/2010
Graficke pismenko Maják stojí na vrcholu návrší zvaného Šibeniční hora, v nadmořské výšce 566 m. Na návrší dříve vedla polní cesta od hřbitova, dnes je přetnuta zářezem silničního obchvatu, je třeba použít silniční přemostění.
13.2. 2011

historie

Návrší u České Bělé bylo vybráno v roce 1930 Ministerstvem veřejných prací a Československými státními aeroliniemi pro vybudování leteckého traťového majáku číslo 6 pro lety na trase Praha - Brno - Bratislava. Z původní konstrukce se zachovaly stěny strojovny v přízemí o rozměrech 2 x 2 x 2,5 m. Ze zařízení strojovny se nezachovalo nic. Konstrukce samotné věže je vysoká 16 m. Na plošině na vrcholu bylo umístěno majákové světlo, navádějící noční

technická památka
     Havlíčkův Brod  (HB)