Tvrz postavil v l. 1397–1405 Jiřík z Keclova, jinak Horek. Poč. 16. stol. ji zdědil Kryštof Čechočovský z Čechočova, a v 1. pol. 16. stol. ji přestavěl – r. 1555 se zve Nové Horky. R. 1569 byla prodaná již jako pustá Zachariášovi z Hradce. V 2. pol. 17. stol. byl na zbytcích tvrze postaven špýchar.
Tvrz Železné Horky, která byla v 17. století přestavěna na sýpku, se nachází asi 2 km jižně od Havlíčkovy Borové. V jejím okolí je stále patrné původní valové opevnění.
Václav Hájek, 24.8. 2003
historie

Severovýchodně od Havlíčkova Brodu ves Železné Horky, dříve nazývané jen Horky, byla před rokem 1787 založena vrchností z Polné jako dominikální osada. Předtím zde byl jen dvůr, který kolem roku 1350 postavil Hanuš Hamermeister. Blízko něho vznikl železný hamr, podle něhož dvůr dostal po roce 1464 jméno Železné Horky. Tvrz v Horkách postavil asi v letech 1397 – 1405 Jiřík z Keclova, jinak Horek. Na počátku 16. století ji spolu s dvorem po Brikcím Horeckém z Horek zdědil Kryštof Čechočovský z Čechočova a na Horkách. Za jeho vlády v roce 1523 poprvé připomínaná horecká tvrz byla zřejmě ještě v první polovině 16. století stavebně upravována, neboť v roce 1555 se dvůr s tvrzí nazýval Nové Horky. Tvrz zpustla za neznámých okolností v letech 1556 – 1569, jak o tom svědčí zápis o jejím prodeji v roce 1569, kde se uvádí jako pustá. Tehdy ji i s příslušenstvím syn Kryštofa Čechočovského Jindřich prodal…  číst dále

půdorys tvrziště s budouvou sýpky - tvrze
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek