Jednolodní, podélná gotická stavba s trojúhelným štítem odsazeným obdélným závěrem a čtvercovou osově umístěnou sakristií, přest. renesančně r. 1550, barokně r. 1761. Další úpravy v l. 1896 a 1957. Při kostele barokní hranolová zvonice z r. 1687.
Graficke pismenko Město Dobruška je jednou ze vstupních bran do Orlických hor, je však známé především jako rodiště Františka Vladislava Heka, proslaveného spisovatelem Aloisem Jiráskem v románu F. L. Věk. Jeho rodný domek je jednou z pamětihodností města, mezi další patří renesanční radnice s věží z druhé poloviny 16. století, děkanský kostel sv. Václava, kostel sv. Ducha za městem, mariánský sloup z roku 1736 nebo jediná zpřístupněná mikve (židovská rituální lázeň) v ČR v bývalém rabínském domě (dnes městské muzeum).
rodo chrozit , 27.1. 2011

historie

Za městem směrem k Orlickým horám postavili naši předkové gotický kostel, zasvěcený svatému Duchu. kolem roku 1550 byl kostel renesančně upraven. Spolu se zvonicí, která se pyšní zvonem z roku 1588, tvoří nejvýraznější krajinnou dominantu. Další úpravy následovaly v baroku v letech 1761, 1896 a poslední z roku 1957.

popis

Kostel je jednolodní, přibližně orientovaná podélná stavba s mírně odsazeným obdélným presbytářem a čtvercovou sakristií umístěnou v ose závěru. Hlavní průčelí členěné pilastry je završené barokním vykrajovaným štítem s trojúhelným nástavcem. Jihozápadně od kostela je do ohradní zdi hřbitova vetknuta hranolová raně barokní zvonice.