Původně středověká tvrz na přelomu 16. a 17 stol. přestavěna v barokní zámek, v roce 1840 přestavěný v empírovém stylu. V roce 1924 zde vybudován ústav pro slabomyslné. V současnosti domov pro osoby se zdravotním postižením a domov pro seniory.
klasický pohled na sz.hlavní zámecké průčelí
Graficke pismenko Obec Víceměřice leží 15 km jižně od Prostějova a 10 km západně od Kojetína. Zámek se nachází na severním okraji obce u nevelkého rybníka obklopen parkem. Slouží jako domov pro osoby se zdravotním postižením a domov pro seniory. Veřejnosti není přístupný.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1317. Roku 1409 je zde doložena tvrz, která za husitských válek zpustla. Obnovena však byla v 16. století. Tvrz byla koncem 16. a počátkem 17. století přestavěna v barokní zámek, který byl za vlastnictví Metternichů v roce 1840 přestavěn v empírovém stylu. V roce 1924 se majitelkami zámku stávají sestry dominikánky, které zde vybudovaly ústav pro slabomyslné. Ve třicátých letech byla v ústavu zřízena

pověsti

Podle pověsti se na zdejším zámku zjevovala Bílá paní s hůlkou a se svazkem klíčů u pasu. Někdy však chodívala v černých šatech. Na hlavě mívala starý čepec s pštrosími péry. Zjevovala se pouze v noci, kdy procházela komnaty, žalostně naříkala a ťukala hůlkou o dlaždice. Prý to byl duch lakotné majitelky zámku. Zjevení ustala, když byl její majetek rozdán chudým. Jiná verze říká, že šlo o ženu, která měla zámek zdědit. Její duch prý stále hledá

Ivo Rozehnal , 7.2. 2011

popis

Bývalý zámek je patrová obdélníková budova. Vstup zdůrazněn středním rizalitem, nad nímž je věžička. Fasády jsou převážně hladké, klasicistické.