Pozůstatky horské silnice, jež byla vybudována r. 1891. V r. 1958 byla poškozena povodněmi a v l. 1998–9 byla opravena. Dnes je turistickou trasou využívanou v létě cyklisty a v zimě lyžaři.
Štolpišská silnice
Malebný úsek asi 100 m nad "Galerií", nejznámějším místem silnice
Graficke pismenko Roku 1891 byla dokončena stavba Štolpišská silnice, jež se stala chloubou stavitelů jizerských cest. Dříve byla nazývána Alpská (kvůli odvážnému navržení). Cesta byla velmi opečovávaná; každé porušení bylo hned opraveno. Silnice začíná u chaty Smědavy a stoupá k rozcestí Na Knajpě. Dále pokračuje náhorní planinou až k prameni Velkého Štolpichu. Pro stavbu silnice bylo nejprve třeba odlesnění a odvodnění oblasti a překonání podmáčených rašelinných úseků. Velká a protáhlá zatáčka, jež se klene nad divokou roklí Štolpichu, byla podepřena zdí, jež je zvaná Galerie. Je stavěna ze stovek žulových kvádrů. Dnes jde o stavebně-technickou památku. Koncem ...
L.H. (podle pooh.cz s použitím knihy Jizerské hory včera a dnes, O. Simm), 22.6. 2011