Klášterní městečko Chvalšiny vysazené roku 1293 v místech starší osady, po které dostalo jméno, si dodnes přes četné požáry a devastaci po roce 1945 zachovalo řadu domů gotického původu a především původní půdorys a hmotové uspořádání.
© Ivan Grisa 05/2010
Graficke pismenko Chvalšiny leží na silnici II/166 Kájov - Smědeč. Parkování je možné bez omezení na ploše zdejšího rozlehlého náměstí. Motorista si může užít drobného výletu do historie použitím zdejší čerpací stanice. Autobusové spojení funguje prakticky jen ve všedních dnech, v sobotu sem nejede nic, v neděli tři páry spojů.
Městečko je ideálním východiskem na túry či cyklovýlety po západní části Blanského lesa, které jsou ale vzhledem k terénu poněkud náročnější.
Vzhledem k existenci holandského kempu v severní části městečka se připravte na poněkud "pražské" ceny i kvalitu v obou zdejších restauracích.

Městská památková zóna Chvalšiny
    Chvalšiny náležely mezi staré slovanské osady, příslušející do boletického újezdu, který Přemysl Otakar II. věnoval roku 1263 zlatokorunskému klášteru. Ten zde začal v následujících desetiletích provádět intenzivní kolonizační činnost, jejímž vyvrcholením bylo vysazení městečka roku 1293 jako tržního centra oblasti. Za husitských válek se klášterního zboží zmocnili Rožmberkové, kteří městečku věnovali velkou pozornost. Z přelomu 15. a 16.

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 2. díl, Libri 1997, 16.5. 2010