Zámek vznikl přestavbou tvrze, doložené r. 1540. Na přelomu 16. a 17. stol. ji vlastnili pánové z Losu, kterým byla r. 1622 zkonfiskována. V 18. stol. byla přestavěna na barokní zámek, upraven v 19. stol. Na konci 20. stol. byl nevyužitý a chátral.
severozápadní nároží zámku
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Barokní zámek v Tmani vznikl postupnou přestavbou středověké tvrze, která je poprvé písemně doložena k roku 1540. Tmaň sama je uváděna již roku 1170 jako sídlo bratří Havla a Budislava. V roce 1315 se podle dobového zápisu obec skládá z části východní, patřící církvi, a části západní, kde stál dvorec s tvrzí. Tu v roce 1380 vlastnil vladyka Albert. Není však jisté, zda se jednalo tvrz, ze které později vznikl zámek, či zda to bylo jiné sídlo, které později zaniklo. Další z místních pánů, Bohuslav z Tmaně, který se v písemných pramenech objevuje v polovině 15. století, je uváděn „seděním v Dobře“. Na přelomu 16. a 17. ...
Milan Caha (zdroj: kol.: Encyklopedie českých tvrzí, III.díl (S-Ž), nakladatelství Argo, Praha 2000 a www stránky obce), 27.9. 2010

popis

Barokní zámek stojí na okraji rozsáhlého, leč chátrajícího hospodářského dvora. Objekt má téměř čtvercový půdorys, nad dvorním průčelím je barokní věžička. Nejstarší část, pozůstatek zdiva tvrze, je začleněna ve dvorním traktu severního křídla. V přízemí se dochovaly zaklenuté prostory hlavní síně paláce a pozdně gotický sedlový portálek. Vstupní síň byla zaklenuta v renesanci, většina ostatních prostor je barokních.
    Milan Caha (zdroj: kol.: Encyklopedie českých tvrzí, III.díl (S-Ž), nakladatelství Argo, Praha 2000), 27.9. 2010

tvrz přestavěná na zámek
     Beroun  (BE)