Původně hrad ze 13. st. Poničen husity. V renesanci přestavěn na zámek. J. A. Auersperg jej po r. 1754 přestavil barokně. Za Vincenze Karla z Auersperga v 19. stol byl upraven do dnešní podoby idealizovaného středověkého hradu v novogotickém stylu.
Žleby

Prohlídkové okruhy:

1. Kouzlo romantického zámku - reprezentační sály a salóny východního a jižního křídla horního zámku, zámecká zbrojnice s ojedinělou sbírkou zbraní a zbroje, renesanční arkádové nádvoří s ochozy, zámecká kaple Navštívení Panny Marie, zámecká kuchyně s historickým provozním zázemím a přípravnou jídel, nově zpřístupněná Andělská chodba (bývalá hradní kaple) a rokokový Dóžecí salón.
Délka prohlídky cca 55 min, max. 35 osob ve skupině. Prohlídka s průvodcem, vhodná i pro osoby s omezenou pohyblivostí (avšak není bezbariérová). Okruh je přístupný od dubna do října.
2. Život na zámku - nově zrekonstruované interiéry západního a severního křídla horního zámku, soukromé pokoje knížecí rodiny a hostinské ...

historie

Zámek Žleby, původně gotický hrad pánů z Lichtenburku, z doby před rokem 1289, byl znovu postaven po zničení husity před polovinou 15. století. Prošel pak renesančními a barokními úpravami a do dnešní romantické podoby byl přestavěn z podnětu jednoho z dalších majitelů panství, Karlem Vincencem Auerspergem, v letech 1849- 1868 podle anglických předloh.Pro návštěvníky je prohlídka rozdělěna do dvou tras. První zahrnuje romantické interiéry,

28.5. 2002

Podzimní procházka půvabnými pražskými parky

Státní hrad a zámek Velhartice - místo, jež miloval nejen král Karel s přítelem Buškem, ale i slavný Jan Werich

Hrady a zámky

Ve 14. století patřily Velhartice mezi naše největší a taky nejvlivnější hrady. Jako téměř každý hrad, se i tento nachází na kopci a již přes 700 let z něj shlíží na stejnojmenné město nacházející se pod ním. Toto městečko má běžně pouze 850 obyvatel, ale v sezónu se mění na turisticky velmi vyhledávané místo. A není divu. Návštěvníci, přijíždějící do těchto končin, již z dálky mohou pozorovat pohádkovou scenérii chaloupek a hradu vykukujícího z hlubokých šumavských lesů.

Záhada sochy v parku poblíž ředitelství ČKD Blansko

Cestování

Pojedete-li někdy od Brna směrem na Blansko, hned na okraji města budete míjet správní budovu slavné firmy ČKD. Nedaleko se nachází malý parčík a v něm trošku kontroverzní pomník, jehož stáří se odhaduje na více než 100 let. Skutečný původ je dodnes trochu záhadou.

Viklan co se již neviklá a další zajímavá místa v Jihočeském kraji

Hrady a zámky

Nastalo nám krásné babí léto plné slunce, skončil sice čas dovolených, ale počasí nás stále láká ke krásným výletům, kdy se příroda barví barvami a vzduch svěže voní. Při obdivování krás přírody nám může do cesty přijít, jakoby náhodou, některý z méně i více známých skvostů Jihočeského kraje.

Chcete se stát boháči? Přesně za půl roku vydá hrad Sion svůj poklad!

Větrný mlýn Velké Těšany aneb život ve mlýně nebyl pro princezny