Hrady.cz
Jako náhrada shořelé dřevěné zvonice se od konce 40. let 16. století stavěla mohutná kamenná věž. Dokončena vztyčením báně roku 1585. Obnovena 1729, nová báň 1839–40. Orloj z roku 1591 nahradil 1829 J. Božek hodinami. Dnes přístupná, daleký rozhled.
Bílá věž od jihozápadu
© Ivan Grisa 04/2010
Bílá věž tvoří dominantu celého města. Stojí severně od katedrálního chrámu sv. Ducha, vstup je z dvorku u kaple sv. Klimenta.

popis

Bílá věž dostala své jméno podle světlého hořického pískovce, použitého na její stavbu, který se výrazně odlišuje od červených cihel sousedního kostela sv. Ducha. Věž je zevně pětipatrová, jednotlivá patra oddělují výrazné římsy. Hlavní vstup vede renesančním portálem na jižní straně, dnes průchod do kaple sv. Klimenta. Do úrovně 1. patra vede točité schodiště na východním boku, přístupné ze dvorku u kaple. Spodní patro má jen malá okénka, ve

Ivan Grisa, dle K. Kuča, České, moravské a slezské zvonice, 4.10. 2008