Moje místa 0
Kostel sv. Františka Serafínského byl postaven až v 19. století v empírovém stylu v blízkosti loretánské kaple, která do té doby byla poutním místem. Vlastní kaple se nachází na severní straně kostelní lodě.
Kostel sv. Františka Serafinského v Golčově Jeníkově
© Pavel Vítek 04/2008
Graficke pismenko Golčův Jeníkov leží 25 km severně od Havlíčkova Brodu a 12 km jihovýchodně od Čáslavi. Městem prochází hlavní silnice I/38, Kolín – Havlíčkův Brod a železniční trať č. 230.
Děkanský kostel sv. Františka Serafinského je jednou z dominant Golčova Jeníkova a nachází se severně od náměstí při pravé straně hlavního průtahu městem, proti budově děkanství, původně jezuitské rezidenci.

historie

Děkanský kostel sv. Františka Serafínského byl postaven až v 19. století. První zmínky o kostele, který ale prý stával uprostřed města se datují již do roku 1359. Současný kostel nechal vystavět v empírovém stylu v letech 1827 – 1829 hrabě Otto z Herbersteinu. Postaven byl blízkosti loretánské kaple, která do té doby byla poutním místem. Ambit okolo kaple však byl při stavbě kostela odstraněn a do dnešních dnů se z něj dochovala jen malá část.

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (A-J), Academia Praha 1980, 6.4. 2008

popis

V empirovém slohu vystavěný kostel sv. Františka Serafínského je jednoduchá jednolodní stavba zakončená půlkruhovým presbytářem. Průčelí kostela je trojosé, rozčleněné dvěmi dvojicemi pilastrů a zakončené trojúhelníkovým štítem. V postraních polích průčelí ve výklencích umístěny sochy sv. Františka a sv. Jana Nepomuckého. V interiéru kostela je umístěn oltář z roku 1888, jehož autorem je V. Wysekal z Kutné Hory. Za pozornost stojí kazatelna