Zámek, postavený po roce 1877 v areálu vidovického poplužního dvora, je jedním z nejmladších panských sídel ve středních Čechách. V r. 1904 rozšířen, úpravy v r. 1910. Po 2. svět. válce zestátněn, obýván armádou, poté chátral. Rekonstruován na Dětský ráj, hotel a sportovní centrum.
HOTEL zámek BERCHTOLD
Graficke pismenko Zámek Berchtold Vidovice Dětský ráj a Sport centrum tvoří spolu s přilehlým okolím unikátní místo pro trávení volného času. Zámek a hotel s ubytováním po celkové rekonstrukci bude otevřen od 1.6.2011. Sport centrum a Dětský ráj je v provozu od r. 2007. Malebná krajina, čistý vzduch a příjemné prostředí našeho areálu láká celoročně tisíce návštěvníků, zejména rodiny s dětmi, školy, sportovce a seniory, se zájmem o historii a kulturu. V areálu zámku se nachází zámecký park, který je stylizován do Dětského ráje. Objevíte zde pohádkovou zemi plnou skřítků, strašidýlek a víl od známé objevitelky pohádkové země Vítězslavy ...
JUDr. Václav R ů ž i č k a, 21.2. 2011

historie

První zmínka o Vidovicích je z přelomu 14. a 15. století. Ves byla centrem samostatného šlechtického statku rodu "z Vidovic". Prvním z nich je jmenován Vavřinec z Vidovic v roce 1388, po něm zdědili zboží synové Beneš, Jakub a Jan. Současně s nimi je zmiňován také Bohuněk z Vidovic v letech 1412 a1416. Naposledy se píše v roce 1437 o Janovi. Sídlo zaniklo pravděpodobně v 2. polovině 15. století. Ves pak byla několik století rozdělena – část

J. Úlovec: Ohrožené hrady, zámky a tvrze Čech, 2. díl, Libri, Praha 2005, 11.11. 2007

popis

Zámek byl založen v roce 1877 na místě starší obytné budovy v poplužním dvoře. Měl tehdy obdélný půdorys cca 19x12 metrů, orientovaný v ose východ – západ. Vstup byl v ose jižního průčelí. Po stranách krátké chodby v přízemí byly dvě obdélné místnosti, každá se třemi okny na jih a jedním na západ/východ a s valenými klenbami. Na konci chodby byly schody do patra a do sklepů. V zadní části pak byly dvě čtvercové místnosti opět s valenými