zámek Dalovice

nový zámek
Nejmladší panské sídlo v Dalovicích založené pravděpodobně okolo roku 1875 a postavené v historizujícím slohu uprostřed parku za Riedlů z Riedelsteina, kteří jej vlastnili až do roku 1945.
Hlavní průčelí
© Luděk Pitter 03/2007
Graficke pismenko Nový zámek se nachází uprostřed dnešního parku. Jedná se o nepřehlédnutelnou budovu, tvořící dominantu této časti Dalovic.
Je to nejmladší panské sídlo, ze třech, které si v Dalovicích můžete prohlédnout. Park je volně přístupný, takže si můžete Nový zámek, stejně jako renesanční tvrz dnes Starý zámek prohlédnout ze všech stran. Po nejstarším sídle, gotické tvrzi se dochovalo tvrziště, které je také volně přístupné.

historie

Nejméně informací je o nejmladším sídle. Zámeček byl založen snad okolo roku 1875 a postaven v historizujícím slohu. Za stavitele jsou považováni Riedlové z Riedelsteina, kteří založili park západně od poplužního dvora. Původní park patřící ke starému zámku se podle katastrálních map nacházel na opačné straně, severně od budov poplužního dvora. Riedlové změnili Dalovice na průmyslovou obec. Zámek Dalovice patřil Riedlům z Riedelsteina až do roku