23. dubna 1992 do Smědavské hory za špatných povětrnostních podmínek narazila dvojice francouzských letadel letících do Polska. Obě posádky zahynuly. Zbytky obou havarovaných letadel, Cessny i Piperu se nacházejí na cestě kolem hory.
Pomníček havarovaných letadel
Graficke pismenko Na úbočí Smědavské hory (1084 m n. m.), naleznete pomníček havarovaných letadel. K místu se dostanete nejlépe od chaty Smědavy - příjezd autem od Frýdlantu přes Raspenavu, Hejnice, Bílý Potok a dále až k chatě, kde je možné parkování. Od chaty po modré turistické značce až na rozcestí na Polední kameny. Odtud po žluté ke Smědavské hoře, kde se napojíte na okružní Pavlovu cestu. Pomníček se nachází na severním svahu hory.
Dita Kacerovská, 27.2. 2007

historie

Odpoledne 23. dubna 1992 došlo na úbočí Smědavské hory k letecké havárii, když do hory za zhoršených povětrnostních podmínek narazila dvojice francouzských letadel s pracovníky Secours Populaire Aire Francais dopravujících humanitární pomoc do Polska. Obě posádky (4 osoby – Francis Dreulle, Jean Henry Thiercelin, Sebastian Reault, Jean Patrik Lejfuna) zahynuly. Zbytky obou havarovaných letadel – Cessny i Piperu – se nacházejí na okružní cestě