Tvrziště po sídle asi ze 14. st., kdy zde sídlili zemané z Báně. Od r. 1497 (doložena existence tvrze) v držení Baderských z Újezda, r. 1550 tvrz uváděna jako pustá. Dochován centrální pahorek beze stop zástavby, chráněný okružním příkopem a valem.
Tvrziště se zbytky příkopu (v popředí)
Graficke pismenko Zbytky tvrze zvané Stará Báň či pouze Báně se nacházejí při silnici č. 328 mezi Žehuní a Dlouhopolskem, asi 12 km východně od Poděbrad. Lokalita leží v těsné blízkosti silnice, na protější straně (severozápadně) od nově opraveného dvora, v mapách nejčastěji označovaného rovněž jako Stará Báň. Díky erozi i mladším zásahům je ovšem tvrziště poměrně nevýrazné a jeho okolí je navíc hustě zarostlé, takže jej lze především v létě minout naprosto bez povšimnutí.
Filip Matoušek, 17.1. 2007

Historie tvrze a vsi
    Písemné prameny přinášejí první zmínku o vsi v přídomku vladyky Haldy z Báně, který je doložen roku 1391. Z jeho příbuzných se dále na počátku 15. století uvádějí Jan a Ješek. Od r. 1497 vlastnili zboží i s tvrzí (tehdy poprvé výslovně doloženou) Baderští z Újezda; nejprve Hynek a v l. 1519-1560 jeho syn Jiřík, který si dal r. 1551 do zemských desek zapsat již jen „Báň tvrz pustou, dvůr a ves“. Celé toto zboží bylo poté r. 1584 připojeno k

popis

Tvrziště, částečně narušené mladšími úpravami terénu, leží těsně u silnice, v hustém porostu pod svahem Báňského kopce, jen několik desítek metrů severozápadně od nově opravené vily v místech bývalého dvora. Vrcholová plošina ve tvaru podkovy má rozměry asi 26 x 19 m a je dodnes ze tří stran chráněna výrazným příkopem, doplněným na jižní a východní straně značně zarostlým vnějším valem. Povrch plošiny je srovnaný a nejsou zde patrné žádné zbytky