Dům stojí na Karlově náměstí. Měšťan Jan Rábl nechal dům v r.1637 pokrýt figurálními sgrafity. Nahoře představují lidské ctnosti, níže jsou zobrazeny lovecké výjevy a římští císaři. V pol.19.st.sgrafita zabílena a r.1927 restaurována.
Graficke pismenko V Třebíči na Karlově náměstí najdeme renesanční dům se sgrafity, zvaný Černý dům. Stojí na jižní straně náměstí. V současné době je dům v dobrém stavu a nachází se zde restaurace Černý dům a obchod se sportovním zbožím.

Černý ( Ráblův ) dům
    Roku 1619 nechal měšťan Jan Rábl uprostřed dolní strany třebíčského náměstí přestavět dům zvaný Černý. V roce 1637 pak nechal průčelí a půdní nadezdívku ozdobit figurálními sgrafity. V nejvyšším patře znázorňují lidské ctnosti: Víru, Lásku, Naději, Spravedlnost, Rozum a Slávu. Níže pak zobrazují lovecké výjevy římské císaře Vespasiána a Tita. V polovině 19. století byly však zabíleny a znovu restaurovány v roce 1927. Nad portálem vytesaným z