Počátky kostela jsou datovány rokem 1046, ve 12. století proběhly rozsáhlé stavební úpravy. V 15. století byli započaty dalěí stavební úpravy pokračující až do 17. století.
Po pravé straně kostel sv. Václava.
Graficke pismenko Při průjezdu Starou Boleslaví směrem na Brandýs vede silnice přímo okolo kostela. Kostel je otevřen pravidelně o víkendech pro turisty. Za připomínku jistě stojí, že Stará Boleslav je významné poutní místo a rovněž v ní sídlí Řád Pallotinů.
Aleš Marek, 27.12. 2006

historie

Kostel byl založen už Břetislavem I. a poprvé byl vysvěcen pravděpodobně roku 1046. Ve 12. století proběhly stavební úpravy jižní části lodi a krypty. V 15. století proběhly další rozsáhlé stavební úpravy a pokračovaly pravděpodobně až o počátku 17. století. Stavební úpravy se týkaly převážně bočních kleneb lodí, opěráku, dále potom Vrábské kaple a dalších stavebních součástí. V roce 1640 vypukl rozsáhlý požár, který poškodil velkou část

Aleš Marek podle / Uměleckých památek Čech, svazek třetí, v roce1980 vydala Academia/., 1.1. 2007

Praha-východ  (PH)