Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Falštejn, Konstantinovy Lázně

hrad Falštejn

Falkenštejn
Doba vzniku hradu není známa. Předpokládá se, že již ve 14. století stál. Malý šlechtický hrad měl díky rozložení skal a terénu dvě jádra. Zanikl pravděpodobně v době husitských válek. Dochovaly se valy a příkopy.
Prostor jádra hradu
Graficke pismenko Zbytky hradu Falštejna či Falkenštejna leží na ostrožně nad dnešním Starým mlýnem na Úterském potoce, odkud sem vede i značená odbočka z turistické značky. Pokud půjdete po zelené od Konstantinových Lázní, je možné uhnout ze silnice u rozcestí na Poloučany a pokračovat východním směrem po okraji lesa až ke hradu, čímž se vyhnete zdolávání hradního kopce. Velmi pěkná je pak i další cesta podél potoka k severu, do Úterý a dál na Toužim, pokud se nebojíte kilometrů :-).
Filip Matoušek, 22.2. 2006

Historie a popis zbytků hradu
    Přímé historické zmínky o hradu se bohužel nedochovaly a není zřejmé, kdy a z jakého důvodu vznikl, kdo byl jeho stavitelem, ani jak dlouho sloužil svému účelu. V letech 1460 a 1497 se v pramenech objevuje pouze zmínka o potoce nad a pod Falštejnem, z čehož ovšem nelze bezpečně usoudit, zda tehdy ještě hrad vůbec existoval. Roku 1567 je již hrad výslovně uvádí jako pustý. Archeologické nálezy z povrchového průzkumu prokázaly existenci Falštejna