Synagoga z r. 1639, rozšířena r. 1698, malby z let 1704-5, další úpravy r. 1836, 1892 a 1908. Po r. 1945 skladiště, dnes slouží kult. účelům. Obdélná budova se sedlovou střechou, loď zaklenuta klášterní klenbou, od západu předsíň s ženskou galerií
Synagoga se nachází v komplexu židovského městečka, které se rozkládá u jižní strany hlavního náměstí.
de.ardoise, 26.7. 2006

turistické

Je na místě upozornit, že v jednom z domů naproti synagoze se nachází se sklepním prostoru rituální lázeň (mikve), která je na požádní přístupná k prohlídce. Informace v synogoze.
    de.ardoise, 28.7. 2006

Historie barokní synagogy v Boskovicích
    Velká boskovická synagoga (synagoga maior) byla vystavěna v roce 1639 na žádost místní židovské obce italským stavitelem Silvestrem Fintou, který přišel do Boskovic z italské Clavenny před rokem 1598. Tento stavitel se také podílel na renesančních úpravách boskovického hradu a patrně také na stavbě věže farního kostela sv. Jakuba staršího. Pozoruhodná stavba boskovické synagogy se stala vzorem pro mnohé synagogy na Moravě i v Čechách a dnes