Národní přírodní památka leží v chráněné krajinné oblasti České středohoří. Evropsky významná pro charakteristický sloupovitý rozpad čediče. Odkryta náhodně při stavbě železniční trati do Ústí nad Labem, koncem 19. stol.
Vrkoč
Skalní útvar vypínající se nad řekou Labe. Národní přírodní památka
© Luděk Pitter 08/2004
Graficke pismenko Národní přírodní památka leží v chráněné krajinné oblasti České středohoří, asi 4 km jižně od středu krajského města Ústí nad Labem. Její součástí je Vaňovský vodopád na Podlešínském potoce. Pokud se rozhodnete navštívit tuto národní přírodní památku, tak asi nejlepší je odbočit ze silnice I/30 do Váňova, kousek od převozu, přes řeku Labe. Podjezdem pod železniční tratí se dostanete do ulice Čajkovského, která vede rovnoběžně se silnící I/30, ale již za tratí. Hned pod skalním útvarem Vrkoč můžete zaparkovat. Odtud se vydáte vzhůru při Podlešínském potoku až se napojíte u Vaňovského vodopádu na zelenou turistickou značku, která vede až na vyhlídku. Vrkoč patří mezi evropsky ...

historie

Vrkoč je chráněnou přírodní památkou od svého vyhlášení v roce 1966 o výměře 1,4 ha. Tento zajímavý útvar byl objeven až při stavbě železniční trati do Ústí nad Labem koncem 19. stol. O zachování skály pro další generace se zasloužili geolog a petrograf J.E.Hibsch z Homole a ing. Negrelli. Skalní kámen byl v té době využíván pro těžbu kamene, třeba na dlažbu ústeckého náměstí. Vznik tohoto geologického útvaru je vysvětlován tak, že do

Array
     Ústí nad Labem  (UL)