zámek Dačice

starý zámek
Druhou generaci panských sídel v Dačicích představuje starý zámek, postavený v letech 1572–9 nad dvorem tvrze. Od konce 16. století sloužil hospodářským potřebám panství, od roku 1939 jako sídlo městské správy.
© Milan Caha 05/2013
Graficke pismenko Starý zámek se nachází v Krajířově ulici (silnice II/406, výjezd směrem na Telč). Přístupný je v úředních hodinách městského úřadu Dačice (viz kontakt).

Starý zámek v Dačicích
    Jako náhradu za původní tvrz (viz heslo) si Albrecht Krajíř z Krajku s manželkou Magdalénou z Vřesovic nechali postavit v letech 1572–79 některým ze severoitalských stavitelů působících v okolí reprezentativní městský palác. Ten sloužil jako sídlo panstva ještě kratší dobu, než jeho předchůdkyně: již roku 1591 je jako novostavba zmíněn zámek nový. Důvodem k rychlému opuštění starého zámku byla zřejmě jeho omezená velikost a poloha tísněná okolní

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 1. díl, Libri 1996 a webové stránky města Dačice, 9.1. 2010