Místo zaniklé kamenné tvrze na jz. okraji intravilánu obce, v zahradě domu čp. 75. Založena před pol. 14. stol. pány z Količína. Později majetkem Šternberků a Prusinovských. Zaniká v době 30leté války či po připojení Količína k Holešovu r. 1654.
Hlavní obrázek místa
celkový pohled do míst již téměř zaniklé tvrze v Količíně se znatelnou terénní hranou vyvýšené plochy
v pozadí dům čp. 75
© Jan P. Štěpánek 05/2008
Graficke pismenko Místo zaniklé tvrze na jihozápadním okraji intravilánu obce Količín ležící 4 km západně od centra města Holešova a 5 km svv. od Hulína.
Tvrziště leželo v zahradách za usedlostí čp. 75 a částečně čp. 29 a dnes na něj upomíná pouze necelý metr vyvýšená plošina a na povrch vystupující lomový kámen, který se jinak v místě nevyskytuje.
K místu samému vede po hranici polí a zahrad rodinných domů samostatná polní cesta.

Historie količínské tvrze
    První písemná zmínka o vsi Količín pochází z roku 1348 z predikátu Vavřince z Količína. Osada ve starém sídelním území při říčce Rusavě byla však patrně založena již dříve. V roce 1349 náležela Štěpánu ze Šternberka. O tom, že ves mohla být již dříve samostatným statkem svědčí skutečnost, že v roce 1397, kdy převzali dědictví po Petru ze Šternberka lukovští Šternberkové Ješek a Zdeněk se v Količíně zmiňuje i tvrz. Tvrz i s polovinou města

Jan P. Štěpánek podle D. Kolbinger, J. Janál in Archeologie Moravy a Slezska, 2003, 23.11. 2008

popis lokalizace tvrze
    Lokalizace zaniklé količínské tvrze byla učiněna regionálním badatelem Daliborem Kolbingerem na základě mapy holešovského panství z roku 1763, kde je na okraji vsi zakreslen svahovým šrafováním znatelný oválný útvar s obdélnou stavbou v jeho středu. Zdá se, že toto je skutečné vyobrazení količínské tvrze jako oválu okružního příkopu a centrální budovy tvrze, kterou chránil. Dle přibližného měřítka měla budova tvrze rozměry cca 35 x 25 m a

Zlínský kraj
     Kroměříž  (KM)