Zámek byl vystavěn na místě staršího vyhořelého sídla roku 1686 hrabětem Bernardem Věžníkem. Nyní je zámek vlastnictvím obce Nové Dvory a je v něm zřízena základní škola.
Nové Dvory - zámek
Graficke pismenko V Nových Dvorech na samém okraji můžete spatřit Zámek a kostel sv. Martina, který byl dostavěný v roce 1686 hrabětem Bernardem Věžníkem na místě vyhořelého sídla Kašpara Melichara ze Žerotína. Dnes je zámek ve vlastnictví obce Nové Dvory a je v něm zřízena základní škola. V některých místnostech zámku je zachována původní štuková výzdoba stropů a nástropní freskové malby. Architektonicky je významná galerie spojující vlastní objekt zámku a kostel, sloužící původně jako zámecká kaple a dvojramenné schodiště jdoucí z galerie do někdejší zámecké zahrady. Původní vzhled zámku ale takovýto nebyl. Zámek měl dvě nádvoří; severní, které je ...

Kutná Hora  (KH)
    Nové Dvory