Moje místa 0
Celým názvem Českobratrský evangelický chrám Jana Ámose Komenského. Postaven v novogotickém stylu v roce 1867 prevážně z neomítnutých cihel, odtud "červený". Autorem stavby je Heirich von Ferstel. Kostel v současnosti užívá evangelická církev.
Celkový pohled
© Roman Řezáč 07/2004
Graficke pismenko Komenského chrám církve Českobratrské, kterému snad žádný brňák neřekne jinak než Červený kostel, je jednou z nejznámějších staveb Brna. Leží blízko ulice Česká, známého dopravního uzlu, vedle Lékařské fakulty a Ústavního soudu. Kostel pro svoji červenou cihlovou barvu rozhodně nelze přehlédnout. Je známý také sborovými koncerty, které se v něm pravidelně konají. Kostel je jinak nepřístupný, kromě pravidelných bohoslužeb.

historie

Kostel je postavený z červených režných cihel v tzv. severoněmecké gotice a jeho autorem je architekt Heirich von Ferstel. Jeho plán zvítězil v soutěži deseti projektů, která se konala v roce 1862. Nad stavbou měl dozor brněnský stavitel Mořic Kellner von Brännheim. 7.září 1863 byl položen základní kámen kostela, který byl dokončen v roce 1867. Rok předtím už byly odlity a připraveny tři zvony. Kostel je dlouhý 45 m a jeho věž má výšku 50 m.