Zděná boží muka na čtvercovém půdorysu jsou velmi pozoruhodnou památku raného novověku. Jedná se o pozdně renesanční sakrální památku z roku 1604, o čemž svědčí datace na desce vsazené do zadní strany kaplice božích muk. Renovována v roce 1930, památkově chráněna od roku 1958.
© Milan Caha 08/2012
Želešice (německy Schöllschitz) jsou obec v okrese Brno-venkov. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1228. Boží muka stojí na samém okraji obce, na návrší u silnice II/152 vedoucí z Modřic.
28.2. 2019

historie

Tato zděná boží muka jsou velmi pozoruhodnou památkou raného novověku. Jedná se o pozdně renesanční sakrální památku z roku 1604, o čemž svědčí datace na desce vsazené do božích muk: ERBAUT. IM ANO 1604 JÁHNE 1604 MATTHEA HSRBST O SILESI DE OTMVCHN RENOVIRT PAROCH IN MEDRICZ FF Boží muka mají čtvercový půdorys, v horní části je rozšířená kaplice s plastickými medailony. Renovována v roce 1930, památkově chráněna od roku 1958.

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.