panský dvůr

stichovický dvůr
Panský dvůr vznikl někdy v 16. století. Počátkem 17. století jej nechal Karel z Lichtenštejna rozšířit. Součásti dvora byl i mlýn. Poslední rozsáhlá přestavba proběhla koncem 18. století. V roce 1931 byl veškerý majetek Lichtenštejnům zabaven a přešel do vlastnictví státu.
Hlavnímu vstupu do dvora a mlýn
© Luděk Vláčil 03/2019
Graficke pismenko Původně samostatná ves Stichovice je dnes místní součást obce Mostkovice. Nachází se západně od Prostějova a východně od Plumlova. Na jihozápadní straně sousedí s plumlovskou přehradou. Areál bývalého dvora je v soukromém vlastnictví a není tedy veřejnosti přístupný. Většina dvora je nepřístupná, ale v části sídlí pošta.

historie

Ve vsi Stichovice, prvně vzpomínané v roce 1078, vznikl v 16. století panský dvůr. V roce 1599 koupil Karel I. z Lichtenštejna od Pernštejnů zadlužené plumlovské panství, jehož součástí se počátkem 17. století staly i Stichovice. Karel z Lichtenštejna nechal stichovický dvůr rozšířit. V té době se jednalo o důležitý hospodářský areál na plumlovském panství, jehož součástí byl i mlýn. Koncem 18. století došlo k rozsáhlé přestavbě, při níž byl nad

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.liechtensteinove.cz/de/objekt/mostkowitz-mostkovice/26/ a další, 10.2. 2019