Brána času, dílo Markéty Veselé. Dokončena v květnu 2013. Jedná se o sled několika zdí s oblouky. Prostor brány tvoří časová osa významných dat v historii města. Brána postavena z 11 železobetonových prefabrikovaných desek tloušťky 15 cm o rozměrech 5,3 x 5,3 m.
Brána času v Moravské Třebové
© Pavel Vítek 05/2017
Graficke pismenko Moravská Třebová se nachází 17 km východně od Svitav a 21 km západně od Mohelnice.
Bránu času najdeme na rozhraní ulic Gorazdovy a Jevíčské. Gorazdova ulice vede z Brněnské ulice na západ a prochází pod kostelem Nanebevzetí Panny Marie. Po vyústění ulice Bránské pokračuje ulice dál jako Jevíčská. Z ní vede jeden ze vchodů do zámku. V těchto místech je na počátku Jevíčské ulice parkoviště pro návštěvníky zámku a u něho stojí Brána času.

historie

Brána času je součástí městského projektu “Od renesance k baroku”. Ten spočívá v rekonstrukci významných památek města. Byla dokončena v květnu 2013. Brána času je dílem architektky Markéty Veselé, která spolupracovala například s Janem Kaplickým.

popis

Brána času je navržena jako sled několika zdí s oblouky. Jedná se tedy o několikavrstvý sendvič bez výplní. Prostor brány tvoří časová osa významných dat v historii města. Skulptura je složena z jedenácti betonových čtvercových dílů řazených za sebou s vchodem uprostřed. Tato struktura dala vtipálkům důvod k pojmenování díla za radiátor. Vnitřní oblouky nesou tabulky s významnými letopočty v dějinách města. U brány je k dispozici i elektronická

technická památka
    Pardubický kraj