Moje místa 0
Židovský hřbitov založen r. 1921, obřadní síň z let 1927-1928 od L. Mesenského ml., v r. 1939 poničena. Opravena v letech 1973-1974 podle projektu arch. Š. Zeliny. V místě pomník a několik hrobů.
Graficke pismenko Na Velehradské ulici v Kroměříži, při městském hřbitovu, vznikl roku 1921 židovský hřbitov s obřadní síní. Ta byla postavena místním stavitelem Ladislavem Mesenským mladším v letech 1927-1928. Původní podoba obřadní síně měla podobu antického chrámu. Síň byla v roce 1939 poničena výbuchem a hřbitov poničen. Využívat se začal znovu až v šedesátých letech minulého století. Samotná obřadní síň byla rekonstruována až roku 1973 podle projektu architekta Šebestiána Zeliny. Budova byla značně zmodernizovaná, vyzdobena je od Svatopluka Slovenčíka, Františka Nikla a Vladimíra Vaculky. Po levé straně se dnes nachází památník tří set židovských občanů, kteří se nedožili konce 2. světové války. V zadní části je několik hrobů.
Rozehnal Ivo - zdroj - Umělecké památky Kroměříže / M.Perůtka 2015, 28.12. 2016