Moje místa 0
Bývalá fara, později děkanství, původně postavena ve středověku. Roku 1726 renesančně přestavěna. Pak přestavěna klasicistně. V budově sídlí Centrum pro rodinu Sluníčko. Bývalá fara zapsána v státním seznamu kulturních památek.
Děkanství v Moravské Třebové
© Pavel Vítek 05/2016
Graficke pismenko Moravská Třebová se nachází 17 km východně od Svitav a 21 km západně od Mohelnice. Děkanství, bývalá fara, se nachází na Kostelním náměstí u kostela Nanebevzetí Panny Marie.
Pavel Vitek, 16.9. 2016

historie

Budova bývalé fary, později děkanství, byla původně postavena již ve středověku. Po požáru v roce 1726 byla renesančně přestavěna. V 19. století přestavěna klasicistně. Jednopatrová budova fary je vystavěna na nepravidelném obdélném půdorysu. Stojí na pokraji hradební zdi městského opevnění.
    Pavel Vítek – zdroj: soupispamatek.com, 16.9. 2016

popis

V průčelí budovy pod přízemím probíhá profilovaná římsa, patro od přízemí odděluje hranolová kordonová římsa. Okraje zesilují lizénové rámy. Pod střechou probíhá profilovaná korunní římsa. Vstup do budovy zajišťuje přístavek s pravoúhlým portálem s lištovým ostěním a vrcholovým lichoběžným klenákem. Ostění je rámováno pilastry s římsovými hlavicemi. Ty nesou masivní profilovanou římsu. K budově hlavního průčelí připojena zeď, vlevo prolomená