Moje místa 0
Farní kostel je prvně doložen r. 1320. V 70.-80. letech 16. stol. byl rozšířen a v letech 1770–1796 barokně přestavěn do současné podoby. Stavební práce prováděl zednický mistr Jan Polák z Letkovic a později se na nich podílel Bartoloměj, Jiří a Jakub Polákovi. V r. 1900 upravena střecha věže.
© Luděk Vláčil 06/2016
Graficke pismenko Město Oslavany leží v Jihomoravském kraji v okrese Brno-venkov na řece Oslavě, asi 25 km jihozápadně od Brna. K nejvýznamnějším památkám Oslavan patří kostel sv. Mikuláše stojící na návrší nad centrem v Kostelní ulici. K dalším patří zámek s klášterem, v němž se nachází restaurace, zámecký pivovar, hasičské muzeum, muzeum zbraní a muzeum hornictví a energetiky. Městem prochází zeleně značená turistická stezka. Z ulice Hlavní vychází modrá a žlutá turistická stezka a Naučná stezka Permokarbonem boskovické brázdy. Západně od města se rozkládá Přírodní park Oslava. K zajímavým místům v okolí patří například velmi hezká zřícenina kláštera Rosa coeli a hradu se zámkem v Dolních Kounicích nebo zřícenina hradu Templštejn.

historie

Poprvé jsou Oslavany zmiňovány v roce 1104. V roce 1225 zde moravská markraběnka Heilwida založila cisterciácký klášter "Vallis s. Mariae" (Údolí Mariino), první ženský klášter na Moravě. První známá písemná zmínka o farním kostele v Oslavanech pochází z roku 1320. Jednalo se pravděpodobně o strohou stavbu s rozměry přibližně 18 x 7 metrů. Zřejmě v 70.-80. letech 16. století byla k severní zdi kostela přistavěna renesanční kaple svatého Jana

Luděk Vláčil- zdroj:http://www.farnostoslavany.cz/farnosti/oslavany/, http://www.oslavany-mesto.cz a další, 12.8. 2016