Zbytky zdiva tvrze jsou dnes součástí domu č. p. 37, který stojí na místě bývalého dvora v jižní části vsi. Dnes soukromý objekt sloužící k bydlení.
Tvrz Břežany
Tvrz stojí přímo u místní komunikace a pan majitel nemá problém s focením domu.
Vlastislav Mareček , 17.6. 2016

historie

Tvrz je poprvé připomínána v roce 1543, kdy Břežany náležely bratřím Václavovi a Michalovi Březským z Ploskovic. V roce 1642 byla tvrz vydrancována švédskými vojsky. Zadlužené panství koupil v roce 1655 v dražbě František Karel Berka z Dubé, který ji ale dva roky na to prodal majiteli sousedních Chocenic Antonínu Augustinovi Binagovi. Od té doby již tvrz nebyla sídlem samostatného panství, ale byla i nadále udržována. Zanikla někdy začátkem 18.

Vlastislav Mareček, Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku-východní Čechy, 17.6. 2016

popis

Z bývalé tvrze se dodnes dochovala část zdiva v jednopatrovém domě v dnešní podobě z doby po přestavbě v roce 1866. Při úpravě omítky v roce 1992 byly bohužel odstraněny poslední zbytky renesančních psaníčkových sgrafit ve štítu ze 16. století.

přestavěno
     Kolín  (KO)