Mlýn byl postaven v r. 1708 benediktinským klášterem. V r. 1767 jej získal Melichar Klíma a r. 1854 ho koupil od František Richtera mlynář František Freiwald. V r. 1867 ho získal Josef Pelly a poté Josef Beran, který zde byl mlynářem do r. 1950, kdy provoz mlýna skončil.
© Luděk Vláčil 06/2016
Graficke pismenko Město Police nad Metují se nachází v krásné hornaté krajině v okrese Náchod v Královéhradeckém kraji. Jednou z mnoha pamětihodností města je i mlýn, který stojí na začátku ulice Kostelní směrem z Komenského náměstí. Nejvýznamější památky jsou však především nedaleký benediktinský klášter z r. 1213, radnice z r. 1718, kostel Nanebevzetí Panny Marie z r. 1253, stará roubená jednopatrová škola z r. 1785 nebo sloup Panny Marie Bolestné z r. 1707. Ve městě jsou také zajímavá muzea jako například muzeum stavebnice Merkur a muzeum papírových modelů. Okolí Police je turisticky velmi atraktivní, nachází se nedaleko Broumovských stěn a Ostaše. Městem prochází zelená a červená turistická stezka a přímo z Masarykova náměstí vychází modrá a žlutá turistická stezka.

historie

První dřevěný mlýn patřící benediktinskému klášteru v Polici je v jeho blízkosti zmiňován v urbáři z roku 1406. Ten však shořel při velkém požáru městečka v roce 1533. Poté byl postaven nový, ale ten opět padl za oběť velkému požáru Police v roce 1617. Poslední dřevěný mlýn byl zničen požárem roku 1700. Roku 1708 za opata Otmara Zinkeho byl níže pod klášterem postaven již zděný mlýn, jenž měl již téměř současnou podobu. Mlýn nepoháněla voda

Luděk Vláčil- zdroj: http://vodnimlyny.cz a další, 16.6. 2016