Moje místa 0
V letech 1769–1773 postaveno piaristické kolegium. Stavba gymnázia začala v roce 1805 a v roce 1806 byla dokončena. Budova členěná pilastrovým řádem zvětšená na symetrickou čtyřkřídlou dispozici, ve vstupní části věž. V letech 2001–2002 proběhla rozsáhlá obnova.
Piaristické gymnázium, nyní Městský úřad v Moravské Třebové
© Pavel Vítek 05/2016
Graficke pismenko Moravská Třebová se nachází 17 km východně od Svitav a 21 km západně od Mohelnice. Bývalé piaristické gymnázium, v současnosti sídlo Městského úřadu, najdeme na sever od náměstí T. G. Masaryka na křižovatce ulic Olomoucké, Komenského a Lanškrounské.
Pavel Vitek, 6.6. 2016

popis

Budova byla postavena pro řád piaristů, kteří měli v Moravské Třebové zřídit gymnázium. V letech 1769–1773 bylo při olomoucké silnici postaveno piaristické kolegium. Stavba gymnázia začala v roce 1805 a v následujícím roce byla dokončena. Jednopatrová budova členěná pilastrovým řádem byla zvětšena na symetrickou čtyřkřídlou dispozici a opatřena ve vstupní části věží. Budova utrpěla velké škody při požáru města v dubnu roku 1840. V roce 1874 bylo