Evangelický kostel postaven v letech 1860-1863 v pseudogotickém stylu. Vznikl okamžitě po povolení protestantského evangelického náboženství Protestantským patentem císaře Františka Josefa I. z roku 1861. Je druhý největším v Čechách, scházelo se v něm až 500 věřících.
Evangelický kostel v Semtě
© Pavel Vítek 10/2015
Graficke pismenko Semtěš leží pod výběžkem Železných hor ve vzdálenosti 10 km severovýchodně od Čáslavi a 17 km východně od Kutné Hory. Evangelický kostel v Semtěši najdeme pří výjezdu z obce směrem na Bílé Podolí a Vrdy.

popis

Evangelický pseudogotický kostel byl postaven v letech 1860-1863. Vznikl na místě svého předchůdce, dřevěného tolerančního kostelíku z r. 1783. Ale nelze vyloučit ani to, že před tímto dřevěným kostelíkem zde byla ještě starší stavba. Dřevěný toleranční kostelík, modlitebna, však ještě nesměl mít věž, zvony, velká okna a vchod otočený k cestě. Tento objekt byl prý dosti rozsáhlý, neboť stoupenců evangelického náboženství bylo v Semtěši a v okolí