Pomník před rodným domem našeho nejúspěšnějšího stíhače 2. světové války plk. Josefa Františka.
Graficke pismenko Plk. Josef František byl nejúspěšnějším spojeneckým stíhačem v bitvě o Anglii ve 2. světové válce. Do čs. letectva vstoupil v r. 1936, po okupaci uprchl do Polska. Zde působil jako pilot v polském letectvu u průzkumné a spojovací jednotky na letadle RWD/8. Ve dnech 19. a 20. 9. 1939 ručními granáty z letadla útočil na německou kolonu. Byl však sestřelen a zachráněn polským letounem. Hned na to se na příkaz stáhl s ostatním polským letectvem do Rumunska. Odtud uprchnul do Francie. Zde zůstal s Poláky a k čs. jednotce se kvůli konfliktu s jedním z důstojníků nepřipojil. Františkova činnost ve Francii není zcela jasná. ...
Ivo Rozehnal - použité zdroje - web Wikipedia.cz, 8.8. 2015

popis

Mramorová deska oválného tvaru je položena na velkém kameni. Uprostřed se nachází znak čs. letectva. Vpravo nahoře nápis POLSKO a vložená hornina, pod ní 1939 DEBLIN. Vlevo nahoře VELKÁ BRITÁNIE, vložen kousek horniny a pod ní 1940 NORTHWOOD. Vpravo nahoře FRANCIE, kousek horniny a pod ní 1940 CLERMONT-FERRAND. V patě pomníku nápis - * 7.10.1914 + 8.10.1940 plk. in memoriam Josef FRANTIŠEK Na základním kameni je malá tabulka s textem - Josef

pomník, památník
     Prostějov  (PT)