Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
pomník plk. Josefa Františka, Otaslavice
Pomník před rodným domem našeho nejúspěšnějšího stíhače 2. světové války plk. Josefa Františka.
Graficke pismenko Plk. Josef František byl nejúspěšnějším spojeneckým stíhačem v bitvě o Anglii ve 2. světové válce. Do čs. letectva vstoupil v r. 1936, po okupaci uprchl do Polska. Zde působil jako pilot v polském letectvu u průzkumné a spojovací jednotky na letadle RWD/8. Ve dnech 19. a 20. 9. 1939 ručními granáty z letadla útočil na německou kolonu. Byl však sestřelen a zachráněn polským letounem. Hned na to se na příkaz stáhl s ostatním polským letectvem do Rumunska. Odtud uprchnul do Francie. Zde zůstal s Poláky a k čs. jednotce se kvůli konfliktu s jedním z důstojníků nepřipojil. Františkova činnost ve Francii není zcela jasná. ...
Ivo Rozehnal - použité zdroje - web Wikipedia.cz, 8.8. 2015

popis

Mramorová deska oválného tvaru je položena na velkém kameni. Uprostřed se nachází znak čs. letectva. Vpravo nahoře nápis POLSKO a vložená hornina, pod ní 1939 DEBLIN. Vlevo nahoře VELKÁ BRITÁNIE, vložen kousek horniny a pod ní 1940 NORTHWOOD. Vpravo nahoře FRANCIE, kousek horniny a pod ní 1940 CLERMONT-FERRAND. V patě pomníku nápis - * 7.10.1914 + 8.10.1940 plk. in memoriam Josef FRANTIŠEK Na základním kameni je malá tabulka s textem - Josef