Jednolodní orientovaný kostel z 2. čtvrtiny 14. stol., s odsazeným polygonálním závěrem a hranolovou věží v průčelí. Přestavba poč. 17. stol., další úpravy v pol. 18. stol. a r. 1899. Oltář z 2. pol. 17. stol. Archa z konce 16. století umístěna v Národním muzeu v Praze. Kostel obklopen hřbitovem.
Kostel sv. Jiří ve Voleticích
© Pavel Vítek 10/2014
Graficke pismenko Obec Voletice je místní část města Luže. Leží 14 km jihovýchodně od Vysokého Mýta a 24 km západně od Litomyšle. Obcí prochází silnice č. II/305, vedoucí ze Skutče do Borohrádku. Žádná železniční trať poblíž Voletic nevede. Obcí prochází cykloturistická trasa č. 4195, vedoucí z Luže do Horního Jelení. Kostel sv. Jiří nalezneme na západním konci obce na romantické vyhlídce nad říčkou Novohradkou a Voletínským rybníkem.

historie

Nejstarší písemný doklad o vsi je z roku 1349. D. Líbal datuje stavbu kostela do druhé čtvrtiny 14. století, v pramenech je prvně zmiňován roku 1350 ve výčtu far nově zřizovaného litomyšlského biskupství. Díky příslušnosti do Litomyšle je opomíjen konfirmačními knihami, nejbohatším pramenem pro církevní dějiny pražské arcidiecéze 14. století, a to s jedinou výjimkou z roku 1394, kdy voletický farář Václav směnil svou faru s Janem, farářem v

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (T – Ž), Poche a kol., Academia Praha 1982, 15.10. 2014

popis

Kostel sv. Jiří je jednolodní orientovaná stavba. Loď je téměř čtvercová o rozměrech 8,15 x 7,40 m, plochostropá s dřevěným stropem z roku 1626, který původně zdobily plátěné výplně s nápisy a heraldickými motivy. Zdi jsou zdobeny barokními freskami, v severní a jižní zdi jsou páry barokních segmentových oken. Kruchta je dřevěná vynesená na sloupech, zdobená malbami. K severní zdi lodi přiléhá drobná čtvercová předsíň, od západu hranolová