Dašovský mlýn

Muzeum mlynářství a venkovského života
Dašovský vodní mlýn byl podle ústní tradice založen již ve 14. stol. V písemných pramenech se prvně zmiňuje před r. 1536. Potomci významných mlynářských rodů Píšů, Vyskočilů a Nechvátalů vlastní mlýn dodnes. Mlýn byl r. 1911 modernizován na válcový mlýn. R. 2011 zde bylo otevřeno Muzeum mlynářství.
Dašovský mlýn
Pohled na trojkřídlou budovu mlýna od Panského rybníka
Graficke pismenko Mlýn je v soukromém vlastnictví, přístupný celoročně - s výjimkou velmi chladných dnů. Prohlídky mlýna probíhají po předchozí dohodě (viz kontaktní informace).
E.H., 4.1. 2014

Dašovský mlýn
    Dašovský mlýn patřil k nedaleké zaniklé vsi a tvrzi Dašovice. Podle ústní tradice byl založen spolu s rybníkem za panování Karla IV., tedy ve 14. století. První písemné zmínky o mlýnu se objevují před rokem 1536. Podařilo se dohledat mnoho jmen zdejších mlynářů. Nejvýznamnější mlynářské rody Píšů, Vyskočilů a Nechvátalů jsou příbuzensky propojené a jejich potomci vlastní mlýn dodnes. Ve mlýně se zachovala většina vnitřního vybavení z roku 1911,

Marta Mastná (doplněno redakcí), 1.1. 2014

mlýn