Kdy fara vznikla není známo, první zmínka o ní je v souvislosti se sporem v pol.15. století. V 16. století byla protestantská, prvním katolickým knězem po rekatolizaci byl Jan Chytraeus. Roku 1657 fara vyhořela a při dalším požáru v roce 1760 shořel i farní archiv. Budova byla několikrát upravována.
© Milan Caha 04/2012
Graficke pismenko Kdy přesně brtnická fara vznikla není známo, první zmínka o ní je v souvislosti se sporem o desátky s Drslavem z Opatova, který žil v polovině 15. století. V 16. století byla zdejší fara protestantská, uváděna jsou jména kněží Ladislav Korvin, Samuel Sixtinský a Jan Adelfus. Prvním katolickým knězem po rekatolizaci fary byl Jan Chytraeus. V prvé polovině 17. století se o zdejší farnost starali místní pauláni a jihlavští jezuité. V roce 1655 se stal zdejším farářem dominikán Vincenc Steglitz. Roku 1657 fara vyhořela a při dalším požáru v roce 1760 shořel i farní archiv. Fara pak byla několikrát upravována a opravována.