Větrný mlýn postavil v letech 1842–1843 tesař a mlynář Josef Scholze. Mouku mlel mlýn do 70. let 19. století, v r. 1890 skončilo sejmutím křídel i šrotování. Poté sloužil mlýn jako seník. V 90. letech 20. stol. byla zchátralá budova obnovena jako rekreační objekt.
Graficke pismenko Romanticky vyhlížející stavba větrného mlýna, nyní upraveného na obytný dům, se nachází nedaleko vesničky Uhelná, dnes části města Hrádek nad Nisou. Leží na samé polské hranici a můžete se tu pokochat pohledem na patrové roubené domy. Místo je skvělé pro vyjížďky na kolech.
15.5. 2005

historie

Větrný mlýn holandského typu o průměru 10 m vystavěl v letech 1842-1843 vyučený tesař Josef Scholze, majitel hospodářství z blízké obce Václavice. Důvodem stavby byl neobyčejně suchý rok 1842. Ve mlýně fungovala dvě složení na mletí a šrotování. Historické údaje hovoří o 14-16 tisících semletých měřicích ročně. Scholze se pokoušel provozovat i krupník, ale ten se mu neosvědčil. V mlynářském řemesle pokračoval i jeho syn Filip. Vedle mlýna

Jiří Špaček (s využitím různých webových stránek), 26.4. 2017