Farnost vznikla již kolem r. 1050. V l. 1670-1678 byl původní románsko-gotický kostel z poloviny 13. stol. barokně přestavěn. Původní zůstala věž a jádro stavby. V r. 1744 zasáhl kostelní věž požár, při němž byla zničena původní strmější a vyšší střecha věže.
© Luděk Vláčil 06/2013
Hlavní dominantou městyse Falkenstein, ležícího ve vinařské oblasti v okrese Mistelbach ve spolkové zemi Dolní Rakousy, je krásný veřejnosti přístupný středověký hrad stojící na vápencovém skalnatém vrchu. Další neméně starobylou stavbou je farní kostel sv. Jakuba Staršího (německy Pfarrkirche St. Jakobus der Ältere). Kolem něj prochází červená a modrá turistická stezka.
5.2. 2017
popis

K jednolodnímu baroknímu farnímu kostelu sv. Jakuba Většího (Staršího) z 2. poloviny 17. století se vstupuje po velkém působivém schodišti. Součástí kostela je i mohutná románsko-gotická věž, pocházející z původní stavby, jež s raně barokním průčelím vytváří velmi půvabný kontrast. Čtyřhranná věž se od základny zužuje a v horní části mění v osmihran. Uvnitř kostela se nachází unikátní gotická pískovcová Madona pocházející z období kolem roku 1400, jež je umístěna v tzv. „Pokladnici“. Další zajímavostí interiéru je znázornění Nejsvětější Trojice na hlavním oltáři. Obraz pochází z období kolem roku 1700. Kazatelna z roku 1771, na jejímž vrcholu stojí socha sv. Pavla s knihou a mečem, se nachází na severní straně chrámu. Většina mobiliáře a výzdoby však pochází až z 20. století. U kostela se nachází bývalá fara a hřbitov, jehož součástí je i kamenná kostnice.

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.turistika.cz a další, 5.2. 2017

historie

Farnost s kostelem vznikla zřejmě kolem roku 1050 spolu s hradem Falkenstein. Poprvé se však zmiňuje až v listině datované k době kolem let 1120 až 1122. V roce 1670 byla zahájena barokní přestavba původního románsko-gotického kostela z poloviny 13. století. Po třinácti letech stavby byl dokončen a získal tak svou současnou barokní podobu. Dne 7. srpna 1678 byl kostel slavnostně vysvěcen. V roce 1744 zasáhl kostelní věž požár, při němž byla zničena původní strmější a vyšší střecha věže. V roce 1944 byla zhotovena křtitelnice, jejímž autorem je dr. Karl Holey, který se podílel i na vitrážových oknech z roku 1946. V roce 1990 byla zrestaurována „Pokladnice“, což je raně gotická místnost v suterénu zvonice.

Luděk Vláčil - zdroj: https://de.wikipedia.org/wiki/Pfarrkirche_Falkenstein_(Niederösterreich) a další, 27.1. 2017

Rakousko, Dolní Rakousko,