Gotický kostel upravený ve III. čtvrti 14. století byl těžce poškozen za třicetileté války (oprava 1664) a zejména požárem 1874. Při obnově 1885–86 byl výrazně upraven. Následky poválečného chátrání odstranila amatérská oprava 1970–97. Obklopen hřbitovem, v jehož obvodové zdi zvonice (viz heslo).
Kostel od jihu
Kostel je přístupný v době konání bohoslužeb, pravidelně každou čtvrtou sobotu v měsíci od 16.00.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Kbelu
    Původně gotický kostel z počátku 14. století byl postaven nákladem vladyků z Kbelu i okolních obcí (Velimi a Radovesnic). Výraznou přestavbou prošel ve III. čtvrtině téhož věku. Těžce ho poškodil požár roku 1634. Opravu roku 1664 hradil hrabě Trautmannsdorf. Zničující dopad měl požár roku 1874, při kterém zaniklo prakticky celé vnitřní zařízení včetně Brandlova obrazu na hlavním oltáři. Při obnově 1885–86 byl výrazně upraven: z původní stavby

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1978 a http://www.cestyapamatky.cz/kolinsko/kbel/kostel-nanebevzeti-panny-marie, 22.4. 2011