Skalní město se zbytky letohrádku post. v první polovině 19. stol. opatem oseckého kláštera Salesiem Krügerem, který se velice zajímal o krušnohorskou přírodu. Od sedmdesátých let minulého století je využíván horolezci a roku 1986 přírodní památkou.
Nejlepší přístup je ze silnice z Loučné do Oseka po lesní cestě a žluté značce.
Prudký Martin , 3.10. 2010

historie

Salesiova výšina je skalní město, geologická zvláštnost, naplavenina pravěké řeky ústící do severočeské uhelné pánve. Na vrcholku nejvyššího skaliska stával dřevěný letohrádek, který zde nechal postavit Salesius Krüger, v letech 1834 až 43 opat oseckého kláštera. Od sedmdesátých let minulého století je využíván horolezci a roku 1986 byl vyhlášen přírodní památkou o rozloze 2 ha.
    Prudký Martin podle infor. tabule, 3.10. 2010

popis

Soubor skal je tvořen tvrdým křemencem, místy s otisky sladkovodních mlžů. Okolí je zvrástěno hlubokými stržemi a zalesněno mohutnými buky.