Hrady.cz
Tyršova rozhledna z r. 1932 ve výšce 468 m n. m., ve tvaru husitské hlásky je kopií táborské rozhledny. Od originálu se liší sadou oken pod špicí věže a odlišně navrženým kamenným přízemím. Autorem je architekt prof. Theodor Petřík, výška je 20 m.
Graficke pismenko Rozhledna stojí západním směrem nad městem Žamberk. V sousedství je např. židovský hřbitov, muzeum, kostel sv. Václava, historické náměstí, či zámek. Do samotného města vede několik tur. značek ze všech směrů. Žel. stanice je asi 1,5 km od místa.
Ivo Rozehnal , 6.7. 2010

historie

Zajímavá rozhledna ve tvaru husitské hlásky stojí na Kapelském vrchu nad Žamberkem. Zajímavostí stavby je její starší dvojče v Táboře – rozhledna zvaná Hýlačka či Rozhledna svobody z r. 1921. Autorem stavby je také stejný architekt, prof. Theodor Petřík, který tehdy vyhověl žádosti o kopii stavby. Žamberská rozhledna byla postavena v roce 1932 a od originálu se liší pouze sadou oken pod špicí věže a kamenným přízemím, které bylo navrženo poněkud

Ivo Rozehnal - zdroj leták z infocentra Žamberk a z místa rozhledny 2010, 6.7. 2010