Kostel sv. Jakuba Většího byl postaven v románském stylu kolem r. 1260, později byl upraven goticky a barokně. Byl vybudován ve dvou etapách, nejprve byla postavena loď a potom kněžiště a sakristie. Interiér je vyzdoben freskami ze 14. stol., vzácná je gotizující kazatelna a křtitelnice ze 13. stol.
Graficke pismenko Obec Tečovice leží severně od žel. stanice Zlín - Malenovice, na pravém břehu řeky Dřevnice. Je možné si objednat prohlídku kostela s průvodcem (viz kontakt). V samotných Malenovicích se nachází veřejnosti přístupný středověký hrad.
Ivo Rozehnal, 7.2. 2010

Historie Tečovice
    Nejstarší dochovaná písemná zpráva, zmiňující obec Tečovice, pochází z roku 1141. Roku 1307 se zmiňuje samostatné panství, které držel jistý Buň z Tečovic. Jeho tvrz sousedila s kostelíkem. Zda se jednalo o nynější kostel sv. Jakuba Většího není stoprocentně prokázáno, ale tato možnost je, vzhledem k stáří stavby, pravděpodobná. Datace kostela sv. Jakuba Staršího se klade k roku 1260. Tvrz zanikla ještě před koncem 14. století. Zajímavou

Historie kostela
    Kostel sv. Jakuba Většího pochází přibližně z doby kolem roku 1260 a je tedy nejstarší architektonickou památkou na Zlínsku. Původně se jednalo o románskou stavbu, která byla nejprve goticky a později barokně přestavěna. Východně orientovaný kostel obklopený hřbitovem byl postaven ve dvou etapách, přičemž v první byla postavena samostatná loď kostela, ve druhé etapě pak kněžiště a sakristie. Sedlová střecha je stejně jako kněžiště pokrytá

Martin Tlach, 29.7. 2012
    Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy

popis

Samotný kostel je postaven v románském slohu s barokními úpravami. Jedná se o východně orientovanou stavbu s kněžištěm, lodí a sakristií. Kamenné zdi mají tloušťku 1,2 m, loď i kněžiště mají původní freskové malby z konce 14. století. Hlavní oltář kostela je barokní, z 3. čtvrtiny 17. století, s původní kamennou menzou a některými pozdějšími doplňky z 19. stol. Boční oltáře patří sv. Anně (kolem r. 1834) a Panně Marii. V medailonu nad římsou

Zlínský kraj
     Zlín  (ZL)