Výstavba chrámu z odkazu paní Lukrecie Nekšové, provdané za Albrecha z Valdštejna, byla zahájena r. 1616, ale kostel byl dostavěn až v roce 1765 z odkazu paní Antonie, ovdovělé hraběnky z Rottalů.
průčelí kostela
Chrám se nachází asi kilometr od zoologické zahrady v Lešné, od níž je dobře viditelný. Po cestě z Lešné se nachází hřbitov s novorománskou kaplí, nedaleko chrámu se nachází původní poutní kostel přestavěný v baroku na hřbitovní kapli. U vesnice se pak najdete větrný mlýn holandského typu.
de ardoise, 22.6. 2009

Historie poutního chrámu ve Štípě

Vznik poutního kostel je spojen s objevem sousoší Panny Marie s Ježíškem v blízkém háji ve středověku. Vypovídá o tom báseň Františka Sehnala z roku 1865: V Moravě pod hradem Lukovem, oral muž na poli "Štíp" zvaném, z blízké dědiny Kostelce. Zde se mu zjevila svatá Panna Maria, ve blesku neobyčejném. Tato její socha milá v Kostelci ctívána byla v kostelíčku chatrném. Jehož původ žádný neví, jak starý byl, jen Bůh sám ví, od časů nepamětných! Posavád jest to místo zde, každý je viděti může, kde stál ten kostelíček. Od 14. století se k této soše konaly poutě, načež byla pro jejích ochranu a adjustaci vystavěna kaplička. Ve druhé polovině 14. století se již mluví o kostele vybudovaném pod patronací rodu Šternberků. Tento kostel dnes stojí nedaleko chrámu uprostřed zrušeného hřibitova a o jeho středověkém původu vypovídá pouze kamenný portál s lomeným obloukem. Výstavba nového štípského chrámu na novém místě byla…  číst dále

Zlínský kraj,  Zlín  (ZL), Zlín-Štípa