Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
silniční most, Nymburk
Hrady.cz
Trojpolový železobetonový most přes Labe v Nymburce z roku 1912 postavila podle projektu arch. Františka Roitha pražská firma Ing. Karla Herzáně. Od počátku 90. let slouží jen automobilům, velká rekonstrukce 1998.
Most od jihozápadu
© Ivan Grisa 11/2009
Graficke pismenko Po mostě dosud přechází silnice I/38, parkování je možné na nedalekém hlavním nymburském náměstí Přemyslovců, nebo u levobřežního předmostí. Nejlepší výhled na most poskytuje souběžná lávka pro pěší (od bývalého dominikánského kláštera). Od železniční stanice Nymburk hlavní nádraží (tratě Praha - Hradec Králové/linka S2 PID, Poříčany - Nymburk/linka S12 PID, Nymburk - Mladá Boleslav a Nymburk - Ostroměř) asi 500 m jižně přes centrum města. Na most je oficiálně dopravními značkami zakázán vstup pěším.

Silniční most v Nymburce
    Na místě tradičního přechodu Labe v Nymburce byl roku 1912 postaven železobetonový trojpolový obloukový silniční most. Přestože se nejedná o první užití tohoto materiálu na most v Čechách, jak mylně uvádí tabulka v místě někdejší Mostecké brány, je nymburský most zřejmě nejstarším betonovým přes Labe v zemi. Projekt mostu vypracoval architekt František Roith, který jej opatřil poměrně bohatým pozdně secesním dekorem. Stavbu provedla pražská

Ivan Grisa, dle inforamční tabulky na pravém předmostí mostu, 8.11. 2009